dimarts, 25 d’octubre del 2016

Instal·lació d'un servidor NFS sobre Ubuntu

NFS (Network File System) és un sistema de fitxers especialment dissenyat per compartir fitxers en xarxa. Permet muntar localment carpetes remotes com si estiguessin en la màquina local.

A continuació instal·lem i configurem un servidor de fitxers NFS, i un client, per fer proves.

Servidor NFS

Utilitzo una màquina virtual Ubuntu 15.04. Primer de tot faig un apt-get update per actualitzar els repositoris. Després:

sudo apt-get install nfs-kernel-server nfs-common rpcbind

El paquet nfs-kernel-server  és el servidor NFS, 

Configuració de les carpetes compartides

Cal editat el fitxer /etc/exports i afegir allí les carpetes que volem compartir a la xarxa. Conté una linea per cada directori del servidor que volem compartir. L'estructura d'aquesta linea és:

directorio equipo1(opcion11,opcion12) equipo2(opcion21,opcion22)
  • directori: És el directori a compartir.
  • Equipo1, equipo2, ...: Clients que tindran accés al directori compartit. Aquests equips es podran indicar per la seva IP o adreça DNS (per exemple: pc010.ibc.org o 192.168.0.69).
    option: Són les opcions que ens permetran tenir accés a aquests directoris amb determinats privilegis, només veiem les més necessàries, que poden ser
    • ro | rw: read-only o read-write
    • sync | async : amb sync (síncron) NFS no respon a les peticions fins que els canvis que efectua l'usuari realitzats siguin escrits al disc. Amb l'opció async (asíncron) es permet millorar el rendiment i agilitar el funcionament global, però suposa un risc de corrupció de dades si es produeixn fallos del servidor o de la xarxa.
    • Secure /insecure: especifica que NFS pot no usar/usar els ports amb nombre superior al 1024; segons experiència pròpia, si treballem amb una màquina virtual cal especifica l'opció insecure.
Exemple:

/home/user/compartit 10.0.2.0/255.255.255.0(rw,insecure)

especifica que els ordinadors de la xarxa 10.0.2.x poden accedir al directori /home/user001/compartit amb drets de lectura i escriptura per NFS usant qualsevol port. Caldrà que donem els permisos chmod 777 al directori compartit del servidor.

Nosaltres ara farem simplement:

/home/ubuntu        *(ro)

significa compartir la carpeta local /home/ubuntu  amb drets de només lectura; caldrà assegurar-se que aquesta carpeta te els permisos oberts per el grup altres (others).

Reiniciem el servei:

/etc/init.d/nfs-kernel-server restart



Alternativament, en comptes de reiniciar el servidor, podem forçar a que s'actualitzi fent exportfs -r
Ja podem provar a accedir-hi; abans de provar amb una màquina client, està bé provar a accedir-hi des de el propi servidor. Per fer-ho, cal muntar la carpeta compartida (que ara és com si sigues remota) en un directori local; suposem que volem muntar la carpeta remota IP_servidor://home/ubuntu en la carpeta local /mnt/prova-nfs, farem:

mount 127.0.0.1://home/ubuntu /mnt/prova-nfs

Un cop muntada ja podem fer proves d'accés a la carpeta muntada. 


Fig. 1: accedim a /home/ubuntu a través de /mnt/prova-nfs

Per accedir des d'un client, caldrà que aquest tingui instal·lat els paquets nfs-common rpcbind; després, per accedir a les carpetes compartides, simplement les muntem com hem fet en el servidor. Cap complicació addicional.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gestió d'usuaris i grups en Linux

Usuaris i grups Linux  Els comptes de Linux són com els comptes de Windows o MacOS; però els detalls no, així que cal explicar alguns detall...